
Sinds 2017 zijn het aantal crypto startups uit de grond geschoten als paddenstoelen tijdens de herfst. De ene biedt financiële anonimiteit of supply chain management. De ander biedt crowdfunding platformen of revolutionaire manieren om medische dossiers op te slaan. Er wordt van alles geroepen in de blockchain wereld maar in welke sectoren lost blockchain nou eigenlijk een echt probleem op? Lang niet alle projecten die er zijn hebben waarde.
Om een voorbeeld te geven is er in 2017 een groep geweest die een token heeft gemaakt: ‘the useless ethereum token’. Op de site van de token was duidelijk dat de munt geen waarde zou hebben. Op de website staat letterlijk: ‘Je geeft willekeurige mensen op het internet geld, en ze nemen het om er spullen mee te kopen. Serieus: koop deze munten niet’. Lijkt me een duidelijk verhaal, echter werd er alsnog voor 72,209$ aan munten verkocht.
Figuur 1: Useless Ethereum Token
Nu is dit is een extreem verhaal. De meeste crypto startups hebben de intentie om blockchain daadwerkelijk te gebruiken om problemen op te lossen. De ene sector zal het harder nodig hebben dan de ander. De vraag is dan: waar kan blockchain technologie zoals we dat kennen van Bitcoin nou echt problemen oplossen? In deze blog gaan we daar verder op in en richten we ons op 2 markten: Supply Chain en Medical Chain
Supply chain
Supply chain ook wel de ‘bevoorradingsketen’ is een van industrieën waar blockchain een nuttige rol zou kunnen spelen. De supply chain is het hele proces van produceren, aankopen en leveren van producten en diensten. Er zitten vaak meerdere bedrijven of tussenhandelaren in. Elke schakel zou baat hebben bij volledige transparantie van de gehele keten om fraude te voorkomen. We nemen als voorbeeld Wagyu beef. Dit is rundvlees uit Japan wat populair is in onder andere de VS. Hieronder zie je een plaatje waarin duidelijk wordt dat dit wereldwijd verscheept wordt.
Figuur 2: Wagyu beef export, bron: ITC
Wagyu wordt geslacht en vervolgens verwerkt tot biefstuk. Het gaat van de slachterij naar de lokale Japanse transporteur, vervolgens naar het continent Amerika waar het naar de lokale Amerikaanse transporteur gaat. Daarna komt het binnen in grote opslagloodsen waar het geleverd wordt aan de lokale supermarkten. Voor zover geen problemen. Toch?
Het punt is alleen dat elke schakel van de keten het dure stukje Wagyu kan verwisselen voor goedkoper vlees om zo het dure vlees zelf aan een derde partij te verkopen met winst. Niemand zou het wellicht door hebben dat er gefraudeerd wordt omdat er in de supply chains vaak geen overkoepelende organisaties zijn die de hele keten in de gaten houdt. Zoals in de foto hieronder heeft elke schakel in het systeem maar overzicht van een deel van de hele keten.
Figuur 3: Fragmentatie van data in de supply chain, Bron: Origin Trail whitepaper
Hier heeft blockchain een oplossing voor. De kracht van blockchain is namelijk dat alles wat op de blockchain vastligt, ook daadwerkelijk voor altijd vast ligt. De informatie kan niet meer veranderd worden. Stel we chippen het stuk vlees in Japan en we stellen de eis dat elke schakel de chip scant en daarmee de informatie vast legt op de blockchain kunnen we het stukje Wagyu beef tot aan het einde volgen. Er kan niet met de informatie geknoeid worden en de hele keten van begin tot einde kan het authentieke stuk vlees volgen.
Medical chain
Ook in de medische wereld is er wellicht toekomst voor blockchain. Een ander interessant concept wordt geschetst door crypto-startup: Medical Chain. Mijn interesse werd hierdoor gewekt omdat ik zelf in de laatste fase zit van de Geneeskunde studie en ik zie hoe we op het gebied van medische dossiers nog volop faxen en brieven sturen terwijl we in een digitaal tijdperk leven. Het leidt helaas tot op de dag van vandaag tot dagelijkse medische fouten en medische dossiers die niet op orde zijn. Dit kan beter.
Figuur 4: Medische fouten, bron: Angie Chow
Hoe het nu zit is dat bijna elk ziekenhuis werkt met een ander EPD (elektronisch patiënten dossier). Omdat de systemen niet overeen komen kun je data niet digitaal over zetten. Het moet dus met de hand. Kom je dus in een ander ziekenhuis dan waar je gewend bent dan moeten medische gegevens opgevraagd worden. Er wordt een uitdraai gemaakt van relevante informatie, dit wordt gefaxt en daarna moet de relevante informatie weer handmatig ingevoerd worden. Onbedoeld zal dit handmatige proces soms tot fouten leiden waardoor je medische dossier bij de ene zorginstelling anders is dan bij de ander.
Medical Chain probeert hierin te voorzien door te zorgen dat je patiëntendossier op de blockchain vastligt. Uiteraard veilig door sterke cryptografisch beveiliging. Alleen jij kan toegang geven tot die informatie met een chip, via je mobiel of voor patiënten die in coma liggen via een armband. Dan pas kan het dossier geopend worden. Het voordeel is dat er maar 1 patiëntendossier is over jouw gegevens en dat je die mobiel naar elke zorginstelling kan meenemen. Daar kunnen ze de nieuwe behandeling, opname of medicatie wijziging toevoegen aan het dossier zodat deze actueel blijft.
Figuur 5: Medical chain concept
Tot slot
Tussen het gros van alle cryptocurrency’s (op het moment van schrijven meer dan 2000!) zitten er een aantal tussen die daadwerkelijk een probleem proberen op te lossen. Echter betekent dit niet dat deze startups daadwerkelijk succes gaan behalen. Blockchain is nog erg experimenteel en adoptie zal nog moeten volgen. Wij, het team van Bitcoin Cursussen probeert objectief informatie te verschaffen ter educatie van crypto investeerders en raden het af om alleen op basis van deze blog te investeren in bovenstaande projecten. Investeer pas in crypto wanneer je voldoende kennis in huis hebt.
Wil je weten hoe je zelf kan onderzoeken of een crypto project potentie heeft? Of weten wat blockchain überhaupt is? Klink hier voor onze homepagina en bekijk ons cursus aanbod!