Bitcoin prijs update: Wat is er veranderd en wat kunnen we verwachten. Een fundamentele analyse.
De prijsschommelingen zoals we die kennen van Bitcoin zijn weer volop terug. In slechts 6 weken tijd een verdubbeling van waarde is een feit. Groeicijfers die we sinds het eind van de bull run in 2017 niet meer gezien hebben. Daarnaast is het volume, oftewel de hoeveelheid waarde die per dag aan Bitcoin verhandeld wordt, sinds maanden niet zo hoog geweest. Wat is er gebeurd? Wat kunnen we verwachten? En hoe staat het er nu voor met de cryptomarkt? In deze blog gaan we de prijs analyseren en fundamenten bekijken waarom Bitcoin na anderhalf jaar van waardedaling weer mogelijk toe is aan een periode van groei.
Mystery koper van Bitcoin duwt de prijs over 5000 dollar
Na bijna een periode van een half jaar waarin de prijs schommelde tussen 3000 en 4000 dollar is de prijs op 2 april 2019 binnen 2 uur omhoog geschoten van 4150 naar 5070 dollar zoals te zien in figuur 1. De trekker voor dit fenomeen werd waarschijnlijk over gehaald door één koper aldus Oliver von Landsberg-Sadie, algemeen directeur van de cryptocurrency firma BCB group. Met behulp van algoritmes is er binnen 2 uur tijd een gelijktijdige aankoop gedaan van 20,000 Bitcoins verspreid over drie grote beurzen: Coinbase, Kraken en Bitstamp. Er zijn geen bepaalde ontwikkelingen die aan deze aankoop gekoppeld zijn dus het blijft een mysterie waarom deze persoon er ineens voor koos om bijna 100 miljoen aan Bitcoin te kopen.
Figuur 1: Mystery buyer koopt ineens 20,000 Bitcoin. Bron: Tradingview
Het heeft er toe geleid dat het sentiment rond Bitcoin op de korte tot middelmatige termijn positief is geworden waardoor de prijs uiteindelijk doorgestegen is naar 9000 dollar in slechts 2 maanden tijd. Een stijging waar we afgelopen jaar alleen maar van hebben kunnen dromen. Hoewel prijsmanipulatie door enkele grote kapitaal houdende spelers ook kunnen leiden tot scherpe prijscorrecties omdat de prijsgroei niet duurzaam is, wil het niet zeggen dat we geen organische prijsgroei hebben meegemaakt sinds april. Er zijn namelijk een aantal factoren in het spel die laten zien dat er daadwerkelijk groei van het Bitcoin netwerk is.
Figuur 2: Bitcoin prijs 2019. Bron: Coinigy
Bitcoin infrastructuur groeit
Een van die factoren is dat sinds de oprichting van Bitcoin er continu gewerkt is aan de infrastructuur van de digitale munt. Waar je in in het begin het aantal cryptocurrency beurzen op de hand kon tellen is de lijst nu met enkele tientallen flink uitgebreid. Daarnaast is het aantal Bitcoin pinautomaten, waar je Bitcoins kan verkopen voor fiat geld zoals euro’s of dollars, sinds juni 2016 met een factor 8 gegroeid tot bijna 5000. Voor de gewone burger waar ook ter wereld is het daarom dus tegenwoordig een stuk makkelijker geworden om Bitcoins te kopen of verkopen. Om een voorbeeld te geven, in Nederland kun je tegenwoordig gemakkelijk met Ideal al Bitcoin of andere cryptocurrency’s aanschaffen bij tussenpersonen zoals bijvoorbeeld Bitcoinmeester.
Figuur 3: General Bytes Bitcoin ATM
Maar niet alleen voor de gewone burger is het handelen in cryptocurrency’s makkelijker geworden. Ook voor institutionele investeerders, de grote spelers in het veld, kunnen nu makkelijker instappen. Dit werd duidelijk toen beurzen zoals Coincheck en Coinbase functionaliteiten uitbrachten waardoor institutionele investeerders makkelijker konden meedoen. Het Bitcoin netwerk breid zich dus uit waardoor een basis gelegd wordt voor groei. En dat er hierdoor meer gehandeld wordt gezien in een aantal indicatoren zoals de TAAR. Mocht dit ingewikkeld klinken vrees dan niet, we gaan het op een begrijpelijke manier uitleggen.
Transaction amount to active adresses ratio (TAAR)
Een vrij nieuwe experimentele indicator is de TAAR. Kort door de bocht komt het erop neer dat er gekeken worden naar de verhouding tot het aantal actieve adressen en hoeveel er gemiddeld op die adressen verhandeld wordt. Het zegt dus iets over de hoeveelheid actieve Bitcoin portemonnees (oftewel: Bitcoin gebruikers) en de hoeveelheid die ze daadwerkelijk verhandelen. In een natuurlijke situatie zou een prijsstijging van Bitcoin gepaard moeten gaan met een stijging van deze ratio. Dit zou betekenen dat de groei van de prijs van Bitcoin meer fundamenteel is dan pure speculatie waar normaal sprake van is.
Figuur 4: Bitcoin TAAR. Bron: Coindesk
Alhoewel er pas data is van de afgelopen 6 jaar is het wel duidelijk geworden dat deze indicator samenhangt met de Bitcoin prijs. Als we dit betrekken op de laatste ontwikkelingen op de Bitcoin prijs dan zien we dat de TAAR ratio netjes meestijgt. Dit wil dus zeggen dat de Bitcoin prijsstijging gepaard is gegaan met een uitbreiding van het Bitcoin netwerk. Het lijkt er dus op dat er sprake is van organische groei.
Halveren is het woord
Nog een factor die een positieve invloed kan hebben op de prijs van Bitcoin is de halvering. De prijs van Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod. Is er veel vraag (zoals door de persoon die 20,000 Bitcoin binnen 2 uur kocht) dan zal de prijs stijgen en andersom geldt het omgekeerde. Als we kijken naar het aanbod van Bitcoins moeten we een kijkje nemen in de keuken van de Bitcoin miners. In onze andere blog kun je lezen wat ze doen maar in feite zijn zij degene die de Bitcoin transacties uitvoeren en als beloning krijgen ze een Bitcoins.
Nu ligt de beloning voor het oplossen van een block binnen de blockchain op 12,5 Bitcoins. Echter, ongeveer elke 4 jaar wordt die beloning gehalveerd. De eerstvolgende halvering is in 2020. Voor het oplossen van een block zal een miner vanaf dan nog maar 6,25 Bitcoins krijgen. Het effect is dus dat hierdoor in een lager tempo nieuwe Bitcoins in omloop komen en het aanbod dus daalt. Een lager aanbod bij eenzelfde vraag leidt tot een prijsstijging. Vergelijk het met diamanten, er zijn er maar weinig in omloop en dat lage aanbod bij een grote vraag resulteert in een hoge prijs. Dit kan voor Bitcoin ook zo gelden, zo wijst de geschiedenis uit. Tot nu toe heeft elke Bitcoin halving ervoor geleid dat er een periode aankwam van een flinke prijsstijging in Bitcoin zoals te zien is in figuur 5. En met de Bitcoin halving aanstaande is de kans dus aanwezig dat er weer een periode van prijsstijging aan gaat komen.
Figuur 5: Bitcoin halving
Het bovenstaande gaat voornamelijk over de lange termijn. Maar als we kijken op korte termijn naar de prijs dan heerst er verdeeldheid over wat de eerstvolgende beweging van Bitcoin gaat zijn. Aangezien Bitcoin in snel tempo is verdubbeld in waarde zou een correctie aanstaande kunnen zijn. Echter is het sentiment rondom Bitcoin zoals eerder beschreven positief waardoor Bitcoin ook enige tijd rond dit prijsniveau zou kunnen schommelen waarna het ruimte heeft om weer verder te stijgen. Omdat Bitcoin heeft bewezen zich moeilijk te laten voorspellen is een juiste investeringsstrategie van essentieel belang om winstmaximalisatie te bereiken en verliezen te minimaliseren.
Een goede basis in Bitcoin en Cryptocurrency’s
Wij van Bitcoin Cursussen zijn van mening dat een goede investeringsstrategie van essentieel belang is. Dit geldt zowel voor de reguliere aandelenmarkten als voor de vluchtigere cryptocurrency’s. Als je weet waar je in investeert en waar de kansen liggen dan kan het zomaar zijn dat jij dé investering maakt van je leven. Een brede basis in Bitcoin, blockchain en andere cryptocurrency’s zijn hierbij van fundamenteel belang en het is nog nooit zo makkelijk geweest om die basis te leggen. Zoals in onderstaande video te zien is bieden we ons cursusaanbod niet alleen op lokatie aan maar kun je het gehele cursus aanbod ook volgen van achter je computer door middel van onze video cursus!
Met behulp van video’s die jij vanuit je luie stoel kan bekijken leer je alles wat je nodig hebt om de eerste investering te maken. In 19 video’s leer je:
- De geschiedenis van Bitcoin en Cryptocurrency’s
- De werking van Blockchain
- Alle belangrijke termen zoals Altcoin, ICO’s en private/public keys
- Hoe jij zelf kan onderzoeken welke Cryptovaluta goede investeringen zijn
- Het veilig opslaan van Cryptocurrency’s
- Handelsregels en een fundament voor investeringsstrategieën
- Praktisch onderwijs waarbij je kan zien hoe de instructeur op de beurs Bitcoin koopt, verstuurt en opslaat
- Wat wij verder bieden is dat je de video’s ten alle tijden online in kan zien waar je ook maar bent. De video’s kun je onbeperkt herhalen en de opgedane kennis kun je toetsen met onze quiz vragen.
De cursus komt volgende week online dus schrijf je snel met deze link om de laatste updates te volgen en ook nog eens 15% korting ontvangt waardoor je voor slechts 80,- de basis legt die jij nodig hebt om te investeren!
Disclaimer: Bitcoincursussen geeft geen financieel advies. Bitcoin en Cryptocurrency’s blijven volatiele investeringen met een hoog risico. Investeringen blijven dus op eigen risico. De auteur van dit artikel is in bezit van Cryptovaluta.