Crypto prijsontwikkelingen: Hoe kwam de crypto euforie ten einde en wanneer trekt de markt weer aan?
We hebben een turbulente tijd achter de rug. Van een geweldig snelle stijgende bull markt die eind 2020 begon, naar een abrupte stop hiervan eind 2021. Maar zo op het oog is niet altijd duidelijk wat de prijs drijft. Dan kan het lastig sturen zijn op je investeringen. Wanneer is bijvoorbeeld het moment om weer in te stappen? Of juist wanneer niet. In deze blog proberen we te verduidelijken hoe crypto beïnvloed kan worden door de economische omstandigheden van deze tijd. Daarna gaan we de verwachtingen voor eind 2022 en 2023 scheppen.
De stijgende markt van 2020
De prijs van Bitcoin steeg van vanaf november 2022 van 10,000 naar 60,000 dollar in een kwestie van 5 maanden. Dat zou je niet verwachten, het was namelijk na de start van de Corona pandemie. Alle bedrijven moesten hun deuren sluiten en de economie zakte ineen. Hoezo zou Bitcoin onder die omstandigheden zo snel stijgen?
Het was het gevolg van alle steun die overheden rondom de wereld boden aan bedrijven die gedwongen hun deuren dicht moesten houden. Er werden Biljoenen (1 biljoen = 1000 miljard) aan steun uitgedeeld [Bron 1] in heel Europa, de VS maar ook in Azië. Dit was geld dat niet via belastingen was binnen gekomen, maar door de centrale banken bij geprint werd. Er kwam dus meer geld in het economische systeem terecht wat door is gaan vloeien naar onder andere aandelen, de huizenmarkt maar dus ook crypto. Het resultaat van geld uitdelen is dat de prijs van alles wat je met geld kan kopen zal stijgen in waarde, iedereen biedt de prijs namelijk op. Dit heet inflatie.
De dalende markt van 2021
Het leek erop dat op basis van de Bitcoin prijs grafiek de stijgende markt nog wel had kunnen aanhouden tot in 2022. Wij gingen er in onze vorige prijsverwachting vanuit dat Bitcoin een prijs had kunnen halen van 100,000 tot 150,000 dollar. Niets bleek minder waar want in de zomer van 2021 begon de inflatie overal rond de wereld op te lopen. [bron 2]
Centrale banken hebben als doel de inflatie rond de 2% per jaar te houden. Dat houdt in dat de prijzen elk jaar met ongeveer 2% stijgen. Je kan het ook anders verwoorden: de waarde van het geld daalt. Wat er gebeurde eind 2021 is dat de inflatie al snel boven de 5% steeg. Het is aan de centrale bank om hier wat aan te doen. Hun kerntaak is namelijk prijs stabiliteit. De centrale bank van de VS dacht eerst dat de inflatie tijdelijk was en greep initieel niet in.
Rond het najaar van 2021 werd de toon echter anders. De centrale bank gaf aan dat ze hard in moesten grijpen om inflatie onder controle te krijgen, namelijk via rente verhogingen. Als de rente verhoogd wordt dan wordt het geld weer uit de economie onttrokken waardoor het schaarser wordt. Daarmee zorgt het voor deflatie: de prijzen dalen.
Rente stijgingen hebben impact op alle markten. Je kan minder lenen omdat je relatief gezien meer rente moet aflossen. De hypotheek van je huis valt bij een hogere rente lager uit waardoor ook de huizen prijzen gaan dalen. De prijzen van huizen zijn de afgelopen periode dan ook 5% gedaald. [Bron 3] De aandelenmarkt heeft tevens een optater gekregen en ook de crypto markt heeft zeer sterke neerwaartse druk ondervonden met betrekking tot de prijs. Daardoor zitten we nu in een neerwaartse prijs cyclus.
Wanneer komt het kantelpunt?
De vraag die je je nu kan stellen is wanneer we een omschakeling kunnen verwachten. Wanneer is dan een goed moment om weer in te stappen? Een eerlijk antwoord: niemand kan dat precies vertellen. We kunnen wel proberen om de kans te vergroten dat we een goede geïnformeerde keuze maken door in te schatten hoe het economische plaatje er uit kan komen te zien.
De kans is zeer groot dat we in een economische recessie terecht komen [Bron 4]. De inflatie is namelijk torenhoog. Mensen stellen daardoor bepaalde aankopen zoals een nieuwe iPhone of nieuwe schoenen uit omdat ze door de hoge gasprijs minder te besteden hebben. Hierdoor verkopen bedrijven weer minder waardoor ze uiteindelijk personeel moeten ontslaan. Ontslagen mensen besteden weer minder enzovoorts.
Naast de inflatie zijn ook de rentes gestegen. Dit betekend dat bedrijven en particulieren minder kunnen lenen en dus ook minder kunnen investeren in bedrijvigheid en productie waardoor een krimp in de economie aangejaagd kan worden.
De rente verhogingen hebben als doel om de inflatie te bestrijden. Dus zolang de inflatie niet onder controle is hoeven we niet te verwachten dat centrale banken weer met geld gaan strooien. Tenzij er een grotere kracht aanwezig is die de centrale banken uiteindelijk dwingen om hun beleid te veranderen.
En die kracht bestaat: financiële instabiliteit. Wat is dat eigenlijk? In het kort: wanneer de kredietmarkten onder druk komen te staan. Ofwel wanneer er een probleem ontstaat in het kunnen nemen van een lening door zowel bedrijven als particulieren. Een voorbeeld van een financiële crisis is de banken crisis van 2008 waar ook de ABN Amro bank door de Nederlandse staat gered moest worden omdat het anders om zou vallen. Als er een bank omvalt dan kunnen er geen leningen meer afgesloten worden. Hierdoor valt de huizenmarkt volledig stil. Tevens kunnen bedrijven geen leningen meer afsluiten om hun bedrijfsvoering door te zetten. De Nederlandse staat greep in door de bank een enorme financiële injectie te geven. Daarnaast verlaagde de centrale bank de rente. Ze draaide de opgelopen rente weer terug naar 0%.
Wat zijn de mogelijkheden voor 2023?
Centrale banken vrezen dus een financiële crisis. Kunnen we dit verwachten de komende periode? Want dat zou maken dat de centrale banken de geld printer weer aangooien wat weer zijn weerslag kan hebben op de crypto, aandelen en huizenmarkt. Ook hier kunnen we het niet met zekerheid vaststellen, de kans lijkt echter wel groot omdat de centrale banken de rentes ongeëvenaard hoog opdrijven in de strijd tegen inflatie. Als gevolg heeft Engeland al de gevolgen van financiële stabiliteit moeten ondergaan. Met name de pensioenfondsen. Deze dreigde bankroet te gaan waarop de centrale bank van Engeland te hulp moest schieten door de geldprinter te starten.
Er zijn een aantal redenen om aan te nemen dat een financiële crisis in meerdere landen op de loer ligt. [Bron 5] Mocht de economie op een breekpunt komen dat er iets kapot gaat en de krediet markt wordt lamgeslagen dan volgt daarna meestal een pijnlijke periode. Er volgt dan heftige economische recessie waarin de werkloosheid oploopt, lonen minder zullen stijgen en veel bedrijven failliet zullen gaan.
Het biedt echter ook een kans. Want ondanks alle schade herstellen veel markten vrij vlot tijdens een recessie. De aandelen en crypto markten kijken namelijk iets vooruit. Tijdens een recessie of gedurende een financiële crisis neemt de overheid en de centrale bank het initiatief om de economie weer op gang te krijgen. Dit doen ze, je raad het al, door de rentes weer te verlagen en eventueel door de geldprinter aan te zetten. Beleggingsfondsen begrijpen dit fenomeen en starten dus vlak na recessie alweer met investeren. Hierdoor zag je in 2008 tijdens de financiële crisis dat de aandelenmarkt in 2009 alweer hersteld was terwijl de werkloosheid pas weer op het oude niveau van voor de recessie was in 2015. Ook de huizenprijzen herstelde pas weer te midden van 2012. Dit zijn dus onderdelen van de economie die trager reageren. Het is dus zaak om te evalueren wanneer er een recessie is aangebroken, of er een financiële crisis is, en in welke markt je investeert.
Hoe relateert dit nu uiteindelijk naar jouw investering strategie? Er worden schattingen gedaan dat eind 2022 of in het eerste kwartaal van 2023 een financiële crisis kan ontstaan. [Bron 5] Als reactie daarop zou de centrale bank het roer om kunnen gooien en de geldprinter aan kunnen zetten wat technisch gezien gunstig zou moeten zijn voor crypto. Dit zou een drijver kunnen zijn voor een opwaartse markt.
Ben je geïnteresseerd om zelf de eerste stap te maken met investeren in Bitcoin en Crypto? Wil je de volgende opwaartse markt niet missen en je positioneren door op tijd in te stappen? Wij geven cursussen op maat waarbij we jou op elk niveau verder kunnen helpen met je investeringen. Bekijk hier ons aanbod.