Is Bitcoin te vergelijken met Digitaal goud?
Er wordt vaak een vergelijking gemaakt tussen bitcoin en goud. Niet vreemd, aangezien bitcoins moeten worden gemijnd. Het mijnen van bitcoins is een duur proces en kost tijd. Daarnaast is het totaal aantal bitcoins ook gelimiteerd. Bitcoins zijn een soort virtueel crypto-goud. Maar toch… zijn bitcoins echt zeldzaam? In deze blog gaan we er verder op in.
Intrinsieke en extrinsieke waarde
Laten we beginnen met eerlijk zijn, bitcoin is een digitale, virtuele eenheid. Het is virtueel. Goud is reëel met een intrinsieke waarde die duizenden jaren al haar diensten heeft bewezen als een veilige haven. Goud is daadwerkelijk geld. In hoeverre bitcoins een intrinsieke waarde hebben is nogal een heet hangijzer. De technologie en infrastructuur van Bitcoin als programmeerbaar geld en het Bitcoin netwerk als een nieuw veilig alternatief gedecentraliseerd financieel systeem is op zichzelf zeer waardevol.
Deze intrinsieke waarde is vooral vertegenwoordigt in de mogelijkheden van de Blockchain in Bitcoin en het feit dat deze een enorm netwerk effect heeft op basis van een decentrale infrastructuur en een superieur cryptografisch ontwerp. Alle transacties worden met een algoritme getekend. Uitgevoerde transacties worden verwerkt en gevalideerd door de Bitcoin miners en binnen het netwerk op basis van hashing! Dit kost enorm veel stroom. Wil je met de transacties knoeien in het Bitcoin netwerk moet je dit doen met een overweldigende meerderheid aan kracht. Hierdoor is Bitcoin cryptografisch gezien onkraakbaar.
Op basis van deze veiligheid zijn revolutionaire toepassingen mogelijk en de technologie kan zeer veel ontwrichting veroorzaken. Het is dan wel zaak dat meer en meer mensen bitcoins gaan gebruiken en bitcoins kopen. Waarde heeft natuurlijk ook een belangrijk relatief component. Dit relatief component wordt vooral gestuurd door de vraag, aanbod en toepassingsgebruik van Bitcoin als een betaalmiddel. Deze mogelijkheden en toepassingen groeien zeer snel.
Het is heel goed verdedigbaar dat Bitcoin een vorm van geld is, niet zozeer in de vorm van een ordinair cryptomuntje, maar als een krachtige programmeerbaar transactiegereedschap binnen een economisch systeem. Het is een waardevol digital bezit. Bovendien hebben we te maken met een ingebouwde schaarste. Dit maakt bij een stijgende vraag het aanbod meer en meer gelimiteerd en daardoor zal de prijs mee omhoog volgen in een stijgende trend. De geld hoeveelheid van Bitcoin is immers gelimiteerd tot 21 miljoen eenheden. Het is onmogelijk om een bitcoin te kopieëren of te vermenigvuldigen zoals dit het geval is met een valuta als de dollar of euro. Bitcoin zal overeenkomstig de kwantiteitstheorie van het geld een zeldzaam en daardoor duur digitaal bezit worden. Bitcoin lijkt de werking van goud te spiegelen in de virtuele wereld van het internet. Het wordt daarom ook digital gold genoemd.
De voordelen van Bitcoin ten aanzien van goud
Een duidelijk voordeel van Bitcoin over goud is dat Bitcoin niet kan worden afgenomen door de overheid en dat opslag aanzienlijk goedkoper is. Bovendien is er geen speciale politie begeleiding nodig als je goud wilt vervoeren. Een grote Bitcoin transactie is aanzienlijk vele malen goedkoper dan een goud transactie. Goud wordt geografisch en fysiek gebonden aan een lokatie, Bitcoin is virtueel en grenzeloos. Met goud kan worden geknoeid, met de Bitcoin niet. De Bitcoin is de beste objectieve, transparante maatstaf en rekeneenheid zonder derde partij risico’s waarbij waardetransacties zonder ruimte en tijd beperkingen kunnen worden bemiddeld met bitcoins. Het is een ideaal en veilig ruilmiddel zonder geo-politiek en centrale banken. Is dit niet een intrinsieke waarde en bijzondere eigenschap?
Het is niet vreemd dat verschillende goud handelaren vijandig zijn ten aanzien van de Bitcoin. Bitcoin zou in de toekomst een steeds grotere rol van betekenis gaan spelen en een mogelijke invoering van een Bitcoin standaard is een interessant scenario om te bestuderen binnen een nieuw hervormd globaal monetair systeem. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Bitcoin goud zal gaan vervangen, maar het is zeker wel waarschijnlijk dat ze beide een rol van betekenis gaan spelen binnen dit een nieuw hervormd monetair systeem waarbij het internationale vertrouwen tussen handelspartners weer kan worden hersteld.
Concluderend
We zijn nog niet zover dat we een hervormd monetair systeem hebben met Bitcoin als hoofdrol. Los van de vraag naar de intrinsieke waarde van Bitcoin, is vooral het relatieve component problematisch: De Bitcoin kapitaalmarkt is nog klein en de Bitcoin koers is daardoor nog onderhevig aan grote schommelingen en correcties. Op korte termijn kan dit zeer lastig zijn wanneer iemand Bitcoin wilt gebruiken om betalingen mee te verrichten. Als het kapitaal in Bitcoin groeit kan wellicht de koers meer stabiliseren zodat het deze functie beter kan bekleden!
Dit artikel is afkomstig van onze partner Bestebank, de grootste cryptokennis bank van Nederland.