In februari 2014 is een van de grootste Bitcoin handelsbeurzen, Mt Gox, gehackt. Er werden 850,000 Bitcoins gestolen met een waarde destijds van 450 miljoen euro. Wat daarop volgde was in korte tijd een prijshalvering van de Bitcoin waarde doordat het vertrouwen in Bitcoin beschadigde.
Sinds december 2017 hebben we weer te maken met een flinke prijscorrectie van 20,000 dollar naar prijzen schommelend tussen 6000 en 7000 dollar. De vraag die daaruit voort speelt is: Kan Bitcoin nu weer herstellen?
Een lastig te beantwoorden vraag aangezien we geen glazen bol hebben. Echter, door naar de geschiedenis van de Bitcoin prijs te kijken is het niet ondenkbaar dat de prijs weer zal stijgen. Hieronder een kort overzicht van 2 Bitcoin prijsfluctuaties en wat we hieruit kunnen leren.
2013 Bubbel
Wat gebeurde er?
Het grootste gedeelte van 2013 zat Bitcoin rond een prijs van 100 euro. In de periode oktober tot december is de prijs echter 1000% gestegen tot een astronomische waarde van 1000 euro. Daarop volgde een prijscorrectie van 80% waarbij Bitcoin tot 200 euro daalde in de maanden daarop. Mede door impact van de hack van Mt. Gox in februari 2014 duurde de prijscorrectie tot september 2015.
Figuur 1: Prijscorrectie december 2014 – juni 2015
Waarom gebeurde dit?
Eind 2013 is Bitcoin meer in de media gekomen en de daaruit voortvloeiende instromende nieuwe investeerders hebben de prijs omhoog gedreven. Emoties spelen hierbij een belangrijke rol. Een prijs die in een aantal dagen tientallen procenten omhoog gaat klinkt aantrekkelijk om in te investeren.
De angst om een prijsstijging te missen zorgt voor meer investeerder die gezamenlijk de prijs omhoog drijven. Een snel stijgende prijs zal uiteindelijk weer corrigeren als investeerders winst uitkeren. Hoe harder de stijging, des te dieper is het dal dat volgt. Een combinatie van een snelle prijs stijging door media aandacht en de hack van Mt. Gox zorgde ervoor dat Bitcoin een hevige correctie die lang duurde.
2017 China ICO ban
Wat gebeurde er?
Na een aantal positieve berichten over de richting die het Bitcoin ontwikkelteam op zou met de techniek achter Bitcoin steeg de prijs van Bitcoin in 2 maanden tijd van 1600 naar 4000 euro (250%). Daarop volgde een stevige prijscorrectie van 37% in een halve maand.
Figuur 2: China ICO ban
Waarom gebeurde dit?
De grootste reden hiervoor is China. Nadat ze ‘Initial Coin Offerings’ (ICO’s) verbannen hadden was er speculatie in de markt dat China wellicht handelen in Cryptovaluta in zijn geheel zou verbieden. Als reactie daarop heeft de grootste Crypto handelsbeurs van China, namelijk BTCChina, gezegd dat ze aan het einde van de maand zouden stoppen met het verhandelen van Bitcoin. China werd gezien als een grote speler op het gebied van Crypto dus dit nieuws had aanzienlijke impact.
Wat leren we hiervan?
Hierboven staan een aantal voorbeelden van grote Bitcoin prijscorrecties. De geschiedenis van Bitcoin staat echter nog vol andere voorbeelden hiervan zoals afgebeeld in onderstaande afbeelding. Je kan zien dat fluctuaties in prijs tussen de 30% en 83% meerdere malen voorkomen.
Figuur 3: Geschiedenis van alle Bitcoin prijsdalingen
Het is gezien de geschiedenis van Bitcoin niet ondenkbaar dat Bitcoin weer naar zijn hoogste punt zal stijgen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Of het nu anders zal zijn als de vorige keren, hoe lang deze prijsdaling zal duren en wat het laagste punt van deze prijscorrectie zal worden weten we niet.
Meer weten over de aanschaf en verkoop van Bitcoin en strategieën om veilig te investeren in Bitcoin of andere cryptocurrencies? Kijk naar ons cursus aanbod en schrijf je snel in!