
Of je nu een kleine investeerder of een zogenaamde crypto whale bent, het is belangrijk om je investering veilig te houden. Bitcoin beurzen kunnen gehackt worden maar ook je bestanden op de computer kunnen onveilig zijn als er malware of een keylogger op staat.In deze blog vertellen we wat meer over crypto wallets en waarom de meeste maar een zeer matige veiligheid bieden tegen dieven. Vervolgens hebben we over hardware wallets die hier een oplossing voor bieden.
Public & Private key
Wat gebruik ik en hoe werkt het?
Om de verschillen in veiligheid van wallets uit te kunnen leggen moeten we eerst weten hoe ze werken. Hiervoor zijn 2 sleutels belangrijk:
- Public key: Ook wel je wallet adres genoemd. Om het simpel te houden kun je dit vergelijken met je bankrekeningnummer. Wil je crypto sturen naar een andere persoon zul je zijn public key in moeten vullen zodat het bij de goede persoon aankomt.
- Private key: Je public key geef je als iemand crypto naar jou gaat overmaken. Je private key heb je juist nodig om crypto te kunnen versturen. Je kan namelijk zonder je private key niet inloggen op je wallet.
Belangrijk om te weten is dat je public en private key wiskundig onlosmakelijk verbonden zijn. Als je een private key weet kun je wiskundig makkelijk berekenen wat de bijbehorende public key is. Andersom is dit niet het geval. Als je een public key weet is het nagenoeg onmogelijk om de private key te berekenen.
Een private key is dus interessant voor dieven want hiermee hebben ze toegang tot je wallet en public key zodat ze crypto naar zichzelf overmaken. Geef je private key dus nooit weg!
Veiligheid voor alles
Wat zijn de risico’s?
Nu we het bovenstaande doorgenomen hebben snappen we dat de private key veilig opgeslagen moet worden. Als een dief hiervan in bezit is dan heeft hij volledige toegang tot de wallet.
Als je via de computer een wallet aanmaakt moet je de private key ergens opslaan. De meest voor de hand liggende plek is op de computer. Dit vormt een veiligheidsrisico als er bijvoorbeeld malware op je computer staat of als er phishing poging bij je gedaan wordt.
Een ander risico ligt er op de loer als je een account aanmaakt bij een beurs. Je krijgt dan de private keys niet in eigen beheer. Je bent dus afhankelijk van de veiligheidsmaatregelen die de beurzen treffen tegen hackers.
Er zijn dus meerdere manieren om cryptocurrency’s op te slaan en ze verschillen allemaal in gebruiksgemak en veiligheid. Deze worden uitgebreid behandeld tijdens onze cursus, echter behandelen we in deze blog de veiligste wallet: de hardware wallet.
Hardware wallet
Wat voor voordelen heeft een “hardware wallet”?
Deze wallets zijn er in vele soorten en maten. Zoals de naam al suggereert is het hardware en dus een fysiek apparaatje waarmee je cryptocurrency’s beheert. Trezor en Ledger zijn bekende merken hierin. Voor het gemak gebruiken we de Ledger Nano S als voorbeeld.
Er zijn een aantal eigenschappen die de Ledger Nano S veilig maken. Er zijn er nog meer waarvan we nu de 4 belangrijkste behandelen:
- Recovery phrase
Tijdens het instellen van het apparaat worden 24 unieke woorden gekozen door de interne chip. Deze moet je overschrijven en goed bewaren! Deze woorden leggen de basis voor alle private keys. Het bedrijf Ledger heeft dus zelf geen idee welke private keys je hebt aangezien ze niet vooraf gegenereerd zijn. - Geen Malware
De private keys verlaten nooit de Ledger. Om je hardware wallet te beheren en transacties te maken moet je hem aansluiten op je computer. Echter zijn je private keys volledig afgesloten van je computer. Ze blijven op je Ledger. Mocht je computer met malware besmet zijn en volledig in controle zijn van hackers kunnen ze alsnog niet cryptocurrency vanaf jouw wallet over maken naar hun wallets. - Pincode
De Nano S heeft een pincode systeem. Tijdens het opstarten van de wallet moet je een zelfgekozen pincode invoeren. Doe je dit 3x verkeerd dan wordt hij geblokkeerd. Geen zorgen, met de 24 unieke woorden die tijdens het initialiseren gekozen zijn kun je al je wallets weer herstellen op een andere hardware wallet. Het zorgt ervoor dat mocht iemand je wallet stelen hij niet zomaar kan inloggen. - Dubbele verificatie
Dubbele verificatie. Als je een transactie in gang zet wordt hij nog niet meteen uitgevoerd. Op je Ledger wordt nog eens de munt, hoeveelheid en adres getoond welke je handmatig moet verifiëren. Een extra veiligheidscheck.
Wat kunnen we hier uit concluderen?
Concluderend kunnen cryptocurrency’s pas vanaf de Ledger gestolen worden als ze het apparaat én de pincode hebben. Hierbij is het zelfs mogelijk een afleidingspincode in te stellen mocht deze onder dwang van je worden gevraagd. Een uiterst veilig manier om je crypto op te slaan. Wij raden dan ook aan om er een aan te schaffen wanneer je investeert in cryptocurrency’s.
Vond je het artikel interessant of roept het nog meer vragen in je op? Neem gerust contact met ons op en wij beantwoorden je vragen zo snel mogelijk. Wil je nog meer weten over manieren om crypto op te slaan of wil je investeren in Bitcoin maar weet je niet hoe? Bekijk hier ons cursusaanbod.