Venezuela zit al jaren in een economische en politieke crisis. Het land wordt geteisterd door hyperinflatie. Een term die gebruikt wordt om aan te geven dat hun munteenheid, de Bolivar, veel minder waard wordt ten opzichte van de euro of de dollar. Het wordt geschat dat in de eerste 2,5 maanden van 2019 de prijzen van goederen hierdoor met factor 4,5 gestegen zijn. Volgens the Wall Street Journal is dit te danken aan de banken die veel geld bij printen. De sterk afnemende waarde van de Bolivar maakt dat er voor alternatieven gezocht wordt om betalingsverkeer te verrichten. Bitcoin en Ethereum bieden wellicht uitkomst voor het grootste staatsbedrijf van Venezuela.
Petroleos de Venezuela zoekt toevlucht in cryptocurrency’s
De oliemaatschappij Petroleos de Venezuela (PVSA) wil met Bitcoin en Ethereum zijn schulden gaan aflossen. Amerikaanse sancties tegen het autoritaire regime van Nicolas Maduro hebben het land geïsoleerd en weinig banken willen nog zaken doen met bedrijven die beheerd worden door de staat. En dat levert dus ook problemen op voor Petroleos de Venezuela. Door een zeer onstabiele koers heeft het bedrijf al grote hoeveelheden Bitcoin en Ethereum in reserve. Het wil dit niet zomaar op de open markt verkopen aangezien het dan moet registreren op een beurs. Als ze dit doen lopen ze het risico om aan allerlei regels te moeten voldoen. Ze willen liever de cryptocurrency’s verkopen aan de centrale bank zodat deze de schuldeisers van het bedrijf kan aflossen.
Venezuela experimenteert al langer met cryptocurrency
Het is niet de eerste poging dat een entiteit in Venezuela gebruik wil gaan maken van cryptocurrency’s. Op 21 februari 2018 werd Petro Gold bekend gemaakt door de president Maduro op televisie. Het zou een cryptocurrency zijn die aan de waarde van goud gekoppeld zou zijn en dus ook relatief stabiel zou zijn qua waarde. Echter heeft tot op de dag van vandaag deze currency nog geen intrede gedaan en kan het hele project als gefaald kunnen worden beschouwd.
Dit betekend niet dat Bitcoin en vele andere cryptocurrencies een steen kunnen bijdragen aan het oplossen van de problemen in Venezuela. Bitcoin en Ethereum gebruiken gedecentraliseerde online ledgers, bekend als blockchain, om transacties te verifieren. Dit is zo ontworpen dat er maar een maximum aantal munten op de markt kan komen. Dit kan de centrale bank van Venezuela wel waardoor de Bolivar zo erg in waarde is gedaald door de jaren heen. Cryptomunten zouden dus meer economische stabiliteit kunnen bieden waar venezuela zo hard naar snakt.
Crypto markt update
Cryptocurrencies hebben tot nu toe in 2019 een comeback gemaakt nadat ze in 2018 diep in de rode cijfers waren beland. Ondanks dat Bitcoin de afgelopen weken 20% in waarde is gedaald is het nog steeds meer dan 100% in waarde gestegen in 2019. Verwachtingen dat Bitcoin door zijn absolute bodem heen is in combinatie met Facebook die een tijd geleden een cryptocurrency, de Libra, wilde oprichten maakte dat er weer positiviteit in de markt is geblazen.
Het ziet er naar uit dat we in 2018 de hardste klap hebben gemaakt met cryptocurrency’s. Bitcoin heeft zijn bodem gezocht rond de 3000 dollar en vanaf daar zijn we nu de basis aan het leggen voor een nieuwe opwaardse trend. Wil je investeren in crypto maar weet je niet hoe? Bekijk gerust ons aanbod! Wij van Bitcoincursussen zijn gespecialiseerd in mensen van A tot Z op te leiden zodat ze direct kunnen investeren in Bitcoin en crypto.