Na het lezen van deze handleiding weet jij precies welk platform voor jou geschikt is, én hoe je hier Bitcoin koopt
Het aantal aanbieders van Cryptovaluta zoals Bitcoin, Ethereum of Ripple zijn de afgelopen jaren explosief gestegen. Van 45 geregistreerde beurzen op Coingecko begin 2018 naar 350 rond april 2019.
Als je er net mee begint kan al die keuze een overweldigend effect hebben want hoe weet je nou wat je moet kiezen?
Er zijn een aantal vragen die omhoog komen als je voor het eerst met Bitcoin in aanraking komt.
Moet ik naar een beurs? Wat is een tussenhandelaar? Kan ik met Ideal betalen? Wat is de goedkoopste optie? Is het veilig?
Het is dus zaak om het eenvoudig te houden in het begin en daar gaan wij mee helpen.
Op deze manier heb jij tijd over voor andere zaken. We gaan er niet op in nu maar wij adviseren in het begin in ieder geval de volgende artikelen/video’s te bekijken:
Welke toepassingen heeft blockchain?
Wanneer een nieuwe opwaardse trend?
De aankoop van Bitcoin wil je in het begin dus gewoon eenvoudig houden.
In deze gids leggen wij 2 Bitcoin en Cryptocurrency aanbieders uit. We behandelen een beurs en een tussenhandelaar. We geven je de redenen waarom wij nou voor deze twee aanbieders gekozen hebben.
Daarnaast geven we je een stap tot stap handleiding hoe jij hier Bitcoin op kan kopen.
Het verschil tussen een beurs en een tussenhandelaar
Belangrijk voor we beginnen is om het verschil tussen een beurs en tussenhandelaar uit te leggen. Deze informatie is van belang voor later.
Een tussenhandelaar is kort gezegd een persoon die Cryptovaluta inkoopt van de beurs en deze weer doorverkoopt een de klant.
Waarom zou een tussenhandelaar dit doen? Simpel, hij verdient erop. Bitcoin kopen kan een ingewikkeld proces zijn. Een tussenhandelaar zal het proces makkelijker maken.
Denk bijvoorbeeld door makkelijke betaalmethoden (Ideal) toe te voegen. Of door een heel breed assortiment aan te bieden zodat jij niet alle beurzen af hoeft te gaan om al je diverse Cryptovaluta te kopen.
In ruil voor het gemak voor de klant vraagt de tussenhandelaar wel een opslag over de munten. Dit is niet veel, maar meestal wel meer dan op de beurs.
Nu kijken we naar de beurs. Een beurs is een plek waar jij zonder tussenkomst van een tussenhandelaar direct munten koopt van een ander persoon. De beurs is dan ook waar de prijs van Bitcoin en andere cryptovaluta bepaald wordt.
We leggen dit uit met een fictief voorbeeld:
Stel dat de laatste Bitcoin op de beurs is voor 1000 euro verkocht. Nu komt Piet online en hij wil zijn Bitcoin verkopen voor 1001 euro. Hij zal zijn Bitcoin te koop zetten op de beurs: 1 Bitcoin voor 1001 euro.
De prijs is echter 1000 euro dus hij zal zijn Bitcoin voor 1001 euro niet direct verkopen. De order zal in het systeem blijven tot iemand de Bitcoin voor 1001 euro wil kopen.
Een paar minuten later komt Roos online op de beurs. Zij wil Bitcoin kopen omdat ze denkt dat Bitcoin in de toekomst wellicht 1100 euro waard kan worden. Ze ziet dat Piet een Bitcoin voor 1001 euro aanbiedt en dat is ze bereid te betalen.
Omdat Roos nu 1001 euro voor een Bitcoin kocht is de prijs van Bitcoin omhoog gegaan van 1000 naar 1001 euro.
Zoals je ziet koop je direct van een ander persoon. Er zit geen tussenhandelaar tussen. Er wordt door de verkoper van de munt geen opslag over de munt gevraagd waardoor je relatief goedkoper uit bent.
Maar de tussenhandelaren zijn er niet voor niets.
Dat komt omdat we over het algemeen kunnen stellen dat het plaatsen van zo’n order en overweg kunnen op de beurs wat lastiger is. Daarnaast kunnen de betaal methoden minder praktisch zijn of het aanbod van cryptocurrency variëren.
Bij het kiezen van een crypto beurs let je op 5 onderdelen:
1. Diversiteit Crypto aanbod
2. Transactiekosten
3. Gebruiksgemak
4. Betrouwbaarheid
5. Liquiditeit
Maar als ik naar dit lijstje kijk zie ik 5 factoren waar ik rekening mee moet houden. Hoe doe ik dat?
Dit doen we door drie onderdelen meteen op de achtergrond te plaatsen:
1. Beide platformen zijn betrouwbaar. Ze bestaan beide meer dan 2 jaar en hebben meerdere honderden reviews waarbij het gemiddelde voor beide boven de 4,5 uit 5 is. Er zijn dus al honderden mensen jullie voor gegaan en die zijn dik tevreden.
2. Ook is het gebruiksgemak voor beide platformen erg hoog. Het kan niet makkelijker zijn om Bitcoin te kopen. Met Ideal storten is binnen seconden geregeld en je koopt met 1 druk op de knop je Bitcoin. Daarnaast ziet het overzicht van je portemonnee ziet er intuitief uit. Hieronder zie je de vergelijking tussen het gebruikersoverzicht van Binance (Chinese beurs) en Bitcoinmeester. Bitcoinmeester is veel overzichtelijker.
En dan Liquiditeit? Ik dacht dat dit een makkelijke handleiding zou worden! Dat gaan we zo houden en daarom gaan we hier niet te ver op in.
Een lage liquiditeit betekend dat de handelsplatformen een lage voorraad hebben. Dat zou een probleem zijn want dan zou een munt op een platform uitverkocht kunnen worden. Dat is niet het geval hier want beide handelsplatformen hebben een prima liquiditeit.
Wat blijft er dan over van dit lijstje van vijf punten om rekening mee te houden? De volgende twee:
Diversiteit Crypto aanbod
Transactiekosten
Alleen deze twee factoren? Ja echt.
En op basis hiervan gaan wij samen een keuze maken wat het beste bij jou past. We beginnen met een tussenpersoon: Bitcoinmeester.
Bitcoinmeester
Bitcoinmeester is een tussenhandelaar. Ze kopen dus zelf munten in en deze verkopen ze met een kleine opslag. De opslag zit hem in de transactiekosten. Deze zijn 2%. Echter, als je meer handelt kan de korting oplopen tot 1,75% zodat jij nog maar 0,25% betaalt per transactie.
En die de eerste korting die je krijgt op de transactiekosten krijg je al vrij snel. Als je binnen een maand meer dan 100 euro verhandelt krijg je op alles wat je boven die 100 euro verhandelt 0,50% korting op je transactiekosten. Dan zijn de transactiekosten dus niet 2% maar 1,5%.
Wat staat daar tegenover? Allereerst het gemak, je kan met Ideal betalen en de website van Bitcoinmeester is erg gebruiksvriendelijk. Er zijn geen lastige termen die jij niet begrijpt. Een kind kan de was doen.
Maar er zijn ook andere platformen die groot gebruiksgemak hebben. Waarom dan Bitcoinmeester?
De echte reden dat wij Bitcoinmeester aanbevelen is dat het aanbod van verschillende Cryptovaluta gigantisch is. Op het moment van schrijven meer dan 190!
Dan komen we op het volgende punt. Heb je al dit aanbod nodig? Als je net begint koop je misschien alleen Bitcoin maar dit kan snel veranderen.
Een onderzoek uitgevoerd door het handelsplatform Shrimpy heeft de portefeuille van tienduizenden crypto investeerders bekeken en gezien dat alternatieve munten razend populair zijn. Een investeerder heeft vaak een aantal alternatieve munten in de portemonnee.
Waarom zou je niet alleen Bitcoin maar ook andere munten houden in je portemonnee? Dat heeft twee redenen.
1. Het risico van je portefeuille gaat omlaag. Als je al je geld inzet op 1 munt en deze munt daalt in waarde dan daalt heel je portefeuille in waarde. Als je investeert in meerdere munten dan spreid je het risico. Daalt er 1 in waarde maar stijgt een ander? Dan blijft je portfolio stabiel.
2. Alternatieve munten kunnen explosiever groeien (maar ook explosiever dalen!). In een analyse van Coinrivet valt te lezen welke munten het beter deden dan Bitcoin afgelopen jaar. Het kan dus lonen om in te zetten op andere munten buiten Bitcoin. Ook als je dat nu niet wilt doen kan het zijn dat je dat in de nabije toekomst wel wil.
En daarmee zit je bij Bitcoinmeester goed. Door het grote aanbod kun jij nagenoeg elke munt kopen die hedendaags relevant is.
En dat allemaal op 1 plek. Het is niet dat je Bitcoin op de beurs hebt staan en dan Enjin coin of MCO op een andere plek moet kopen.
Hoe koop je Bitcoin bij Bitcoinmeester in 4 stappen
Stap 1. Klik op deze link en maak een account aan op Bitcoinmeester.
Stap 2. Verifieer je account. Ga naar ‘mijn gegevens’ en verifieer je profiel door documenten te uploaden.
Stap 3. Stort euro’s. Bijvoorbeeld met Ideal door bij het ‘portefeuille’ tegoed te storten.
Stap 4. Koop Bitcoin, of andere crypto. Ga nu naar koersen & coins en klik op Bitcoin. Vul in hoeveel euro’s je wilt omzetten in Bitcoin.
Zoals je ziet moet je je profiel verifiëren. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld een foto van je ID kaart of paspoort moet uploaden. Dit is niet uniek voor Bitcoinmeester.
Het is namelijk Europese regelgeving dat financiële instellingen zoals Bitcoin tussenpersonen of beurzen de identiteit moeten controleren van de klanten.
Wat daarnaast opvalt is dat je op de pagina waar je Bitcoin kan kopen je ook een verkoop optie hebt. Je kan dus ook op Bitcoinmeester gemakkelijk Bitcoin verkopen én terugstorten op je rekening.
Bitvavo
Bitvavo is een beurs. Je koopt hier dus je munten van andere mensen die ze willen verkopen en niet van een tussenpersoon. De prijs ten opzichte van een tussenhandelaar is scherper.
Er zijn kleine verschillen maar de toeslag die je hier betaalt op je transacties zit rond de 0,25% zoals de zien in onderstaand figuur. Op 100 euro aan Bitcoin betaal je 25 cent aan transactiekosten. Dit is het laagste van alle bekende Nederlandse beurzen en daarom hebben wij hiervoor gekozen.
Je betaalt dus net als bij een tussenpersoon een kleine toeslag maar dat komt omdat de beurs zelf ook werknemers in dienst heeft en dus ook omzet moet draaien.
Daarentegen heeft Bitvavo wel een minder groot aanbod van cryptovaluta. Er zijn zo’n 50 munten die je kunt kopen. Vergelijk dit met de 190 van Bitcoinmeester. Het kan dus zijn dat je voor nu alleen Bitcoin koopt maar later ook bijvoorbeeld MCO (een andere cryptocurrency) aan je portefeuille toe wilt voegen. Dit zou wel kunnen bij Bitcoinmeester maar niet bij Bitvavo.
De vraag is dus: Wil je het gemak om 1 site te leren kennen en daar alles te beheren met iets hogere transactiekosten. Óf wil je de laagste transactiekosten met enig risico dat je later een alternatieve munt wilt waarvoor je naar een ander platform toe moet.
Als je die vraag kan beoordelen kun je een keuze maken.
Hoe koop je Bitcoin bij Bitvavo in 4 stappen
Stap 1. Klik op deze link en maak een account aan op Bitvavo.
Stap 2. Verifieer je account. Door rechtsboven op je naam te klikken en dan op ‘verificatie’. Lever de documenten aan.
Stap 3. Stort euro’s. Bijvoorbeeld met Ideal door bij het dashboard naar ‘tegoed storten’ te gaan.
Stap 4. Koop Bitcoin. Selecteer Bitcoin op het dashboard, vul het gewenste bedrag in en bevestig de aankoop.
Eindoordeel
Onderstaand overzicht toont nog eens waar je op moet letten tijdens het maken van je keuze. En natuurlijk valt er nog veel meer te zeggen over de andere factoren.
Je zou een boek kunnen schrijven over de veiligheid, liquiditeit het gebruiksgemak van beurzen maar dat die informatie zou in het begin onnodig veel verwarring kunnen geven.
Wij adviseren in het begin om je aandacht te focussen op wat Blockchain is, welke problemen blockchain oplost en waar in de marktcyclus van Bitcoin we zitten.
Wij van Bitcoincursussen krijgen tijdens onze cursussen vaak de vraag in welke munten wij geïnvesteerd hebben. Een aantal cursisten willen vervolgens dan in dezelfde munten investeren. Degen die dat willen adviseren we bij Bitcoinmeester aan om een account bij Bitcoinmeester aan te maken aangezien een deel van onze portfolio alleen daar te verkrijgen is.
Maar mocht je alleen geïnteresseerd zijn in Bitcoin of in een van de ongeveer 50 meest populaire munten, dan is het veel logischer om voor Bitvavo te gaan. Deze is namelijk de goedkoopste van Nederland.
Wij hopen dat we jullie na het lezen van deze informatie kunnen feliciteren met de eerste aankoop. Wij horen graag wat jullie mening is over deze handelsplatformen dus laat gerust een reactie onder aan de handleiding.
Disclaimer: Investeren in Bitcoin en Cryptocurrencies blijft een hoog risico investering. Je kunt geld verliezen. Informeer jezelf goed of schakel hulp in voor je de keuze maakt om te investeren.