
Wat zijn voordelen van Bitcoin als betalingsmiddel? Hoe zijn ze te vergelijken met andere betalingsmethoden?
Op dit moment zijn er 13,385 locaties waar je met Bitcoin kan betalen volgens coinmap. Het aantal is flink toegenomen maar wereldwijde adoptie is er nog niet. Toch heeft het een aantal voordelen om als winkel Bitcoin te accepteren. In dit artikel gaan we de voordelen van Bitcoin als betalingsmiddel bespreken. Waarom zou je als winkeleigenaar of webshop de digitale valuta accepteren?
Figuur 1: Bitcoin hier geaccepteerd sticker, Bron: 99bitcoins.com
1. Directe betaling
Als een klant met Bitcoin betaalt krijgt de winkeleigenaar nagenoeg direct het gehele bedrag. Je kan het vergelijken met een contante betaling. Nadat de betaling in gang is gezet moet deze alleen nog uitgevoerd worden op de blockchain. De transactie komt in een block en die moet geverifieerd worden door Bitcoin delvers. Dit proces leggen we uit in deze blog. Dat duurt maximaal 10 minuten maar is in de praktijk vaak binnen 1 minuut. Je hebt als winkelier dus meteen het bedrag in bezit in tegenstelling tot bij de bank waarbij het soms 1 of meerdere dagen duurt.
2. Privacy
Bitcoin biedt een meer anonieme betaling ten opzichte van traditionele betalingsmethoden. Om dit principe uit te leggen is het belangrijk even stil te staan bij de termen push en pull betalingen. Bij een pull betaling, zoals via je gewone bank kaart, geef je privacy gevoelige gegevens aan de winkeleigenaar met het risico dat deze informatie misbruikt wordt. De winkeleigenaar zelf loopt bij dit soort betalingen het risico dat hij een betaling accepteert van een persoon terwijl die persoon wellicht niet de rechtmatige eigenaar is van het geld. Er is dan een risico dat de bank de betaling als frauduleus bestempelt en deze terug draait zodat de winkel met lege handen staat. Hierdoor wordt bij credit cards vaak je identiteitskaart gevraagd. Dit kost extra tijd en is daarnaast een nog grotere breuk in je privacy. Je geeft je identiteit weg.
Figuur 2: Crypto munten gericht op privacy, bron: youtube channel altcoin buzz
Contant geld is een zogehete push methode. De klant beslist hoeveel geld hij overhandigt en privacy is niet in het geding. Niemand weet wie je bent als je met contant geld betaalt, toch? Daarnaast wordt de betaling meteen uitgevoerd en afgerond zodra het wisselgeld is terug gegeven.
Contant geld heeft echter nadelen. Er moeten beveiligingssystemen ingericht worden om de diefstal te ontmoedigen. Daarnaast is er dus risico op namaakbiljetten. Ook kan een bank extra geld in rekening brengen als je als winkeleigenaar contant geld gaat storten.
Bitcoin heeft deze nadelen niet. Het accepteren van Bitcoin kost de winkelier niks. Het maken van een Bitcoin rekening, namelijk een wallet, is gratis. Fraude met een Bitcoin betaling is wiskundig gezien nagenoeg onmogelijk, iets wat we in een andere blog nader uitleggen. De transactie kost maximaal 10 minuten om uitgevoerd te worden.
3. Vertrouwen tussen klant en winkel eigenaar
Betalen we met een credit card dan kunnen deze transacties vaak nog tot 60 dagen terug gedraaid worden als deze fraudulent zijn. Alle winkeliers krijgen hiermee te maken zoals te zien is in figuur 3. Betalingsdiensten zijn jaarlijks veel geld en tijd kwijt aan onderzoek naar transacties van zowel klanten als winkeliers. In deze periode is de winkelier dus niet zeker of hij zijn geld kan ontvangen terwijl hij wel al het product verkocht heeft. Als de transactie fraudulent wordt bestempeld door de bank dan zal de winkelier veel tijd en energie moeten steken in het bewijzen van de geldigheid van de transactie. Het is een enorm probleem waarbij banken jaarlijks miljarden euro’s kosten moeten maken om dit probleem in de perken te houden.
Figuur 3: Fraude in retail, bron: Monicaec.com
Met Bitcoin heb je dit probleem niet. Transacties zijn onomkeerbaar. Eenmaal uitgevoerd is er geen instantie zoals een bank die het geld weer terug kan storten. Het is definitief in het bezit van de winkelier. De enige manier om het geld terug te krijgen is als de winkelier het zelf terug stuurt.
Door deze eigenschap van Bitcoin (en sommige andere cryptocurrencies) is er dus geen vertrouwen nodig tussen de winkelier en klant als het gaat om de betaling zelf. Als de winkelier het geld heeft ontvangen is het daadwerkelijk in zijn bezit Er is geen bemiddelende derde partij nodig zoals een bank die er zelf geld aan verdiend.
4. Vertrouwen in de banken
Daarnaast is het belangrijk te weten dat geld bij een financiële instellingen niet per se veilig is. Banken staan vaak garant als er geld wordt gestolen, bijvoorbeeld bij een hack of skimming. Als de bank echter omvalt door financiële problemen dan kan je fluiten naar je geld. Dit gebeurde bijvoorbeeld in Ijsland in 2008 vlak na het begin van de financiële crisis. Gehele bankrekeningen gingen in rook op en de klanten van deze bank zijn letterlijk bijna al hun geld kwijt geraakt. Miljarden euro’s zijn verloren gegaan.
Figuur 4: Ijslandse banken crisis cartoon, bron: Quora.com
Bij Bitcoin kan dit niet gebeuren mits je de munten in je eigen beheer hebt. Laat ze dus niet op de beurs staan. Dan is er geen instantie die controle heeft over het geld anders dan jijzelf. Als we ineen wereld leven waar we met zijn allen betalen met Bitcoin en het ook overall geaccepteerd wordt hoeven we nooit meer te vrezen voor omvallen van banken.
Conclusie
Het heeft een aantal voordelen als we Bitcoin gaan accepteren als betaalmiddel. Hier biedt oplossing op het gebied van fraude, hoge betaal kosten bij creditcards of contant geld, vertrouwen tussen klant en winkelier en onzekerheid over de financiële gezondheid van banken.
Het is echter nog niet makkelijk om met Bitcoin te betalen. De infrastructuur wordt gebouwd en is steeds toegankelijker maar is hedendaags voor de leek en winkelier nog vaak lastig te begrijpen. Er zijn echter bedrijven die helpen met het accepteren van Bitcoin als betalingsmiddel. Een overzicht zie je hier. Als we met zijn allen Bitcoin meer gaan gebruiken als betalingsmiddel krijgen we wellicht een positief domino effect in de samenleving waardoor het uiteindelijk een gangbare manier wordt om te betalen met deze valuta.
Informatie uit deze blog is afkomstig van Bestebank en bewerkt door het team van Bitcoin Cursussen. Bestebank is de grooste cryptokennisbank van Nederland. Leer hier alles over Bitcoin en Crypto.