Bitcoin en alle andere cryptocurrencies hebben in 2018 een enorm zwaar jaar achter de rug. Bitcoin heeft een grote prijscorrectie meegemaakt waarbij de prijs van (bijna) 20,000 dollar gevallen is naar iets meer dan 3000 dollar. Een correctie die voor Bitcoin niet vreemd is. Alle andere cryptocurrency munten deden mee aan de broodnodige prijs schommelingen, en ook de ICO markt lag op zijn gat.
Fig. 1: Voorspelling 2019. Bron: Happyvibes.be
Nu is het tijd om vooruit te kijken naar 2019. Veel investeerders willen 2018 maar al te graag afsluiten en hopen op een positiever sentiment. Met deze blog proberen we inzicht te bieden in wat 2019 te bieden heeft op het gebied van prijs, overheidsreguleringen, ontwikkeling en de grote spelers.
Institutionele spelers
Waar vaak over gespeculeerd wordt is dat zogenaamde institutionele investeerders willen investeren in Bitcoin. Er valt wat voor te zeggen dat de vrije val van de prijs de schrik er goed heeft ingebracht waardoor investeerders wel twee keer na zullen denken voor ze investeren. Echter zullen ze deze relatief lage prijs juist zien als een goed moment om in te stappen.
De New York aandelen beurs gaat in 2019 een platform lanceren om Bitcoin toegankelijk te maken voor institutionele investeerders. De NASDAQ zal dit ook doen. Fidelity, een bedrijf dat functioneert als investeringsmanager, heeft besloten een platform te beginnen waar Bitcoin en Ethereum op verhandeld kunnen worden. Het toetreden van Bitcoin op deze markten zorgen ervoor dat de cryptocurrency markt evolueert naar een volwassen, gereguleerde markt.
Figuur 2: NASDAQ Bitcoin. Bron: cryptocurrencyhub.io
Altcoins zullen hun nut bewijzen
In 2017 en 2018 zijn het aantal nieuwe cryptocurrency projecten als paddenstoelen uit de grond geschoten. Echter zijn deze voornamelijk in de ontwikkelingsfase en speculatief. De prijs is dus nog flink onderhevig aan manipulatie en zal veel schommelen. In 2019 zullen een aantal altcoins die serieus ontwikkeld zijn en daadwerkelijk een probleem oplossen hun waarde bewijzen.
Vooralsnog is Bitcoin de leider. Als Bitcoin omlaag of omhoog gaat, gaat de rest mee. In 2019 zal het veel makkelijker worden om Altcoins te kopen zonder eerst Bitcoin te hoeven kopen. Nu heb je bijna nog altijd Bitcoin nodig om altcoins te kunnen kopen. Als je altcoins kan kopen met euro’s in plaats van Bitcoins zal de markt onafhankelijker worden van Bitcoin. Op het moment dat serieuze Altcoins ook nog eens hun toepassingen vinden zullen deze meer ontkoppelen van de prijs van Bitcoin. Je zult dus zien dat hoe beter de toepassing is van een Altcoin, hoe meer deze zich onafhankelijk van de Bitcoin prijs beweegt.
De nieuwe leiders in de crypto markt kunnen dit jaar wellicht uitgekozen worden. Het gebruik van crypto voor betalingen, bevoorradingsketens en data management zijn goede toepassingen waar blockchain echt van waarde is. Deze projecten kunnen de crypto ruimte het komende jaar wellicht gaan leiden. Lees in onze andere blog hier meer over.
STO’s vs ICO’s
In 2017 was de ICO hype maximaal waarbij er in 2018 een omslag was. ICO staat voor Initial Coin Offering. Dit zijn nieuwe crypto projecten die door middel van crowdfunding fondsen willen binnen halen. Waar in januari 2018 nog 1,5 miljard is opgehaald door nieuwe crypto munten was dit in november 180 miljoen. Een afname van 90%. Hierdoor ontstaat er langzaam een verschuiving van interesse door investeerders. Die vroegen zich af of ze met ICO’s nog wel rendement op hun investering zouden krijgen. Bedrijven kregen het steeds zwaarder om met ICO’s geld op te halen. Het is niet gek dat er gezocht werd naar nieuwe manieren om fondsen te verwerven door bedrijven. Die is gevonden, namelijk in de vorm van STO’s (Security Token Offering).
STO’s zijn ten opzichte van ICO’s veel interessanter en aantrekkelijker. Het geeft namelijk recht om inkomen te verkrijgen uit de activiteiten van een bedrijf. Het zijn dus daadwerkelijk aandelen maar dan in een cryptocurrency vorm. Een bedrijf moet zich aan allerlei voorwaarden houden als ze een STO willen uitgeven waardoor het een stuk veiliger is als investering ten opzichte van ICO’s. Bij ICO’s koop je een munt terwijl je vaak niet precies weer wat je koopt en wat de waarde ervan zou moeten zijn.
Er zijn al een aantal STO’s succesvol geweest. Securitize, een platform die STO tokens van bedrijven aanbiedt heeft al 500 miljoen dollar aan investeringen opgehaald. Toch moeten we ICO’s nog niet opzij zetten. Om een STO te mogen lanceren moet je aan een aantal regulatie eisen voldoen en is het maar de vraag of de bedrijven die de interesse van het grote publiek hebben ook daadwerkelijk een STO kunnen lanceren.
Overheids regulatie
In hoeverre landen zelf Bitcoin en Crypto reguleren zegt veel over de erkenning en vertrouwen hierin. In Amerika wordt de markt geleid door de SEC en die is vooralsnog van mening dat Bitcoin en Ethereum geen aandelen zijn. Daarmee komt het onder veel reguleringen uit en kan het vrij verhandeld worden. Dit is gunstig voor de markt.
Daarnaast, zoals boven beschreven, zijn er een aantal legitieme beurzen zoals de NASDAQ die Bitcoin willen aanbieden. Ook BAKKT, een netwerk die wereldwijd klanten al voorziet in een platform waar je digitale aandelen kan kopen en verkopen gaat ook Bitcoin beschikbaar stellen voor de handel.
Europa aan de andere kant is er nog niet helemaal over uit. Europa bestaat uit veel landen en elk land heeft weer zijn eigen ideeën en uitvoering van crypto reguleringen. Er is nog geen overeenstemming over hoe dit over de hele EU gereguleerd zou moeten worden.
Figuur 3: Europa regulatie Bitcoin. Bron: cryptocynews.com
Estland is bijvoorbeeld een crypto vriendelijk land. De overheid wil daar stemmen tijdens de verkiezingen al over de blockchain laten verlopen. Frankrijk daarentegen vergelijkt Bitcoin met de Tulpen bubbel van 1637. Het is waarschijnlijk ze voorlopig nog met hun rug gekeerd blijven tegen Bitcoin.
In andere delen van de wereld zoals Azië zijn er gemengde signalen. Korea en Japan zijn pro-crypto terwijl China juist in de afgelopen jaren de grootste beurzen op het gebied van crypto gesloten heeft. In 2019 zullen we verder zien hoe landen zich ontfermen over Bitcoin waarbij grotere mate van regulering positief gezien zal worden aangezien er dan automatisch erkenning is van Bitcoin als investering.
Conclusie
In 2019 gaan we een fase van stabilisatie in na de hevige prijscorrectie in 2018. Dit vormt weer de basis voor een nieuwe cyclus met de mogelijkheid tot prijsstijgingen. Een uitstekende mogelijkheid om voor een mooie prijs in te stappen in Bitcoin en Crypto. De achterliggende techniek zal in deze fase door ontwikkeld worden en hopelijk gaan we in 2019 interessante toepassingen zien van Blockchain in de echte wereld.
Al een tijd aan het overwegen om in te stappen in Bitcoin en Crypto maar weet je niet hoe? Wij van Bitcoin Cursussen voorzien in alles wat jij moet weten om te kunnen investeringen in Bitcoin en Crypto. Van beginner tot investeerder in 4 uur. Van Groepsworkshop tot privé cursus. Schrijf je meteen in!